2015-01-09_gulbisafp

Gulbis: “Ja spēšu visu gadu noturēt stabilitāti, noteikti būšu astotniekā”

Ernests Gulbis
Foto: AFP/Scanpix

Latvijas vadošais tenisists Ernests Gulbis slimības dēļ nepiedalījās sezonas pirmajā turnīrā Dohā un joprojām ir pirmās spēles gaidās. 26 gadus vecais Gulbis, kurš Oklendā ir izlikts ar otro numuru un pirmo kārtu izlaidīs, sarunā ar vietējiem medijiem atklāja savu panākumu recepti un komentēja arī paaudžu maiņu tenisa elitē.

Vaicāts, kas jādara, lai biežāk uzvarētu tādus vīrus kā Rodžers Federers, Novaks Džokovičs un Endijs Marejs, Ernests Gulbis, plati smaidot, atbildēja, ka jāspēlē labāk. “Ko tas nozīmē, no kā tas rodas? No trenēšanās, no labākas spēlēšanas [smejas]. Labi, atbildēšu godīgi. Man galvenais ir daudz spēļu. Kad [“French Open”] uzvarēju Federeru, man bija vairāk nekā desmit spēļu sērija. Ierados Parīzē un spēlēju labi. Tā ir pārliecība. Nedomāju, ka tādus vīrus varu uzvarēt pirmajā vai otrajā spēlē turnīrā. Ja pirms tam nav bijusi laba sērija, ir smagi.”

“Kad pēdējo gadu laikā kļuvu nobriedušāks, lietas sāku izbaudīt daudz vairāk, jo tagad zinu, ko patiešām vēlos. 14, 15, 18 gadu vecumā vēl tikai meklē, kas tev rada baudu, bet tagad tas ir diezgan skaidrs,” sacīja Gulbis. “Iepriekšējās sezonas pirmā puse bija lieliska. Ja spēšu saglabāt stabilitāti visu gadu, tad noteikti būšu labāko astotniekā.” Šobrīd Gulbis ATP rangā ir 13. pozīcijā.

“Domāju, ka talants ir pārvērtēts,” uzskata Gulbis. “Lielākoties tas ir darbs, bet talants ir tikai maza daļa no tā. Bērnībā ir jābūt kaut kādai izpratnei, kā noķert bumbiņu, taču, ja tāda piemīt, tad jebkurš, smagi strādājot, var gūt panākumus. Un būtībā pēdējo trīs gadu laikā daru tieši to [smagi strādāju]. Strādāju divreiz smagāk, nekā to darīju agrāk, un tā ir galvenā panākumu atslēga. Tiklīdz to sapratu, parādījās arī rezultāti.”

“Ceru, ka tā ir taisnība [ka tagad tenisā karjeras virsotne tiek sasniegta vēlāk], jo domāju, ka man priekšā ir vēl pieci labi gadi,” teica Gulbis. “Tomēr katrs nobriest citādi. Horvāti un serbi nobriest daudz ātrāk nekā puiši no Skandināvijas vai tādām valstīm kā Latvija. Kad mums ir 17 vai 18 gadu, mēs joprojām izskatāmies pēc jauniem puikām, bet tikmēr spēlētāji no citām valstīm ir nobriedušāki un spēcīgāki. Viņi jau ir vīrieši un ir gatavi spēlēt vīru tenisu. Manuprāt, es nobriedu tikai pirms dažiem gadiem.”

“Domāju, ka vadošos spēlētājus jau ir nomainījusi cita paaudze,” Gulbis turpināja. “Cik vēl ilgi Rodžers turpinās? Cik vēl ilgi tādi tenisisti kā Ferers turpinās spēlēt, un cik ilgi vēl Nadals spēs turpināt ar saviem savainojumiem? Viņi visi lēnām tuvojas savu karjeru beigām, un [elitē] parādās tādi spēlētāji kā Milošs Raoničs, Kei Nišikori, Grigors Dimitrovs. Man ir 26 gadi, tāpēc mēs būsim nākamā paaudze, kas pretendēs [uz tituliem]. Tas ir dabisks process, un vēlos ielekt šajā vilcienā un arī pretendēt [uz augstām vietām].

www.sportacentrs.lv