Ostapenko “Orange Bowl” sāk ar grūtu uzvaru

Aļona Ostapenko
Foto: ippopen.net

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko otrdien guva 12. uzvaru pēc kārtas, Floridā trīs setos pārvarot prestižā junioru turnīra “Metropolia Orange Bowl International Championship” pirmo kārtu.

“Orange Bowl”, kas ir viens no senākajiem un prestižākajiem junioru turnīriem, Planteišanā uz zaļā māla seguma norit trešo gadu pēc kārtas. Sacensības no 1947. līdz 1997. gadam notika uz sarkanā māla, bet 1998. gadā bija pāreja uz “hard”. Par tituliem gan vienspēlēs, gan dubultspēlēs sportisti sacenšas divas vecuma grupās: U-16 un U-18.

“Orange Bowl” kopš tā dibināšanas 1947. gadā pulcējis pasaules labākos juniorus no vairāk nekā 50 valstīm, par čempioniem kļuvuši 28 dažādu valstu pārstāvji. Uzvarētāju saraksts (nepilns) U-18 grupā ir spožs: Krisa Everta, Bjerns Borgs, Džons Makinrojs, Ivans Lendls, Gabriela Sabatini, Džims Kurjē, Mērija Džo Fernandesa, Rodžers Federers, Jeļena Dementjeva, Endijs Rodiks, Robins Sēderlings, Vera Zvonarjova, Markoss Bagdatis, Nikola Vaidišova, Karolīna Vozņacki un arī Anna Kurņikova (1995), kurai pieaugušo tenisā izcili panākumi izpalika.

Neviens no Latvijas tenisistiem “Orange Bowl” līdz šim nav uzvarējis. Igaunijai un Lietuvai panākumi gan ir – 2007. gadā zēnu turnīrā nepārspēts palika Ričards Beraņķis (finālā 6:3, 6:2 pār Grigoru Dimitrovu), bet pirms diviem gadiem meiteņu turnīrā triumfēja igauniete Anete Kontaveita.

Šogad Latviju prestižajā turnīrā pārstāv tikai Aļona Ostapenko, kura pēc svētdienas triumfa “Eddie Herr International Junior Championships” turnīrā junioru rangā veica 30 vietu kāpumu, šonedēļ ieņemot 20. pozīciju. WTA reitingā 16 gadus vecajai tenisistei -4 vietas un 695. pozīcija. Ostapenko pretiniece 1. kārtā bija amerikāniete Keitlina Makārtija, kura 16. dzimšanas dienu nosvinēja pirms sešām dienām. Makārtijai junioru rangā 108. vieta, abas tenisistes iepriekš nebija tikušās.

Ar 11. numuru izliktā Ostapenko maču sāka kā favorītei pieklājas un uzvarēja pirmajos piecos geimos. Setu Aļona varēja noslēgt ar “sauso” uzvaru, taču iespējas netika izmantotas, zaudējot divus geimus pēc kārtas – 6:2. Kad 2. seta ievadā Ostapenko ieguva breiku, šķita, ka Latvijas tenisiste “aizbēgs”, taču nekā. Ostapenko no 2:5 atguva serves tiesības, pat atspēlējot vienu setbumbu, bet pie 4:5 nespēja noturēt servi, līdz ar to sets tomēr tika zaudēts – 4:6.

Piecu pēc kārtas uzvarētu geimu sērija Ostapenko padevās arī 3. setā. Tā lūzums notika 2. geimā, kurā Latvijas tenisiste atspēlēja vairākas breikbumbas. Tam sekoja izšķirošais izrāviens, kuram Makārtija atbildēt nespēja – Ostapenko visā mačā pārāka ar 6:2, 4:6, 6:2.

Ostapenko šodien guva jau 12. uzvaru pēc kārtas. Iespaidīgā sērija sākās novembrī, kad Ostapenko uzvarēja ITF 10 000 turnīrā Helsinkos. Somijā gūtajām piecām uzvarām sešas tika pievienotas pagājušajā nedēļā Breidentonā. Aļona “Orange Bowl” arī 2. kārtā sacentīsies ar ASV tensisti, 17 gadus veco Miru Raderi-Huku (ITF 162.). Arī ar viņu līdz šim ceļi nav krustojušies.

Tāpat kā pagājušajā nedēļā “Eddie Herr” turnīrā, arī šonedēļ “Orange Bowl” ar pirmo numuru izlikta krieviete Varvara Flinka. Aļona viņu ceļā uz “Eddie Herr” titulu apspēlēja pusfinālā, bet šonedēļ var tikties jau ceturtdaļfinālā. Ostapenko piedalīsies arī dubultspēļu turnīrā, atkal spēlējot kopā ar krievieti Anastasiju Komardinu.

Ostapenko “Orange Bowl” spēlē otro reizi. 2011. gadā, sacenšoties U-18 līmenī, Ostapenko zaudēja jau pirmajā mačā. 2009. gadā Aļona piedalījās “Junior Orange Bowl”, kad U-14 kategorijā tika līdz 3. kārtai. Atšķirībā no “Eddie Herr”, šonedēļ notiekošajā “Orange Bowl” ir tikai divas vecuma grupas: U-16 un U-18. Divas zemākās piedalās “Junior Orange Bowl”, kas ir atsevišķs turnīrs un notiks no 14. līdz 23. decembrim.

Pārpublicēts no www.sportacentrs.lv

Leave A Comment