2014-02-11_gulbisao14

Gulbis neatstāj variantus Del Potro, pusfinālā spēlēs pret Berdihu

Jānis Cīrulis

 

Ernests Gulbis
Foto: AFP/Scanpix

6:3, 6:4

Latvijas tenisists Ernests Gulbis sasniedzis Roterdamas ATP Tour 500 sērijas vienspēļu turnīra pusfinālu. Ceturtdaļfināla mačā latvietis ļoti pārliecinoši uzveica sacensību pirmo numuru, argentīnieti Huanu Martinu Del Potro (6:3, 6:4), bet nākamajā spēlē tiksies ar čehu Tomašu Berdihu.

Kā pirmais Roterdamas ATP Tour 500 vienspēļu turnīra pusfinālā šodien iekļuva čehs Tomašs Berdihs, trijos setos pārspējot poli Ježi Janoviču. Pēc viņiem kortā devās Argentīnas un Latvijas tenisa pirmie numuri – Huans Martins Del Potro (ATP 4.) un Ernests Gulbis (ATP 24.). Argentīnietis ir šī turnīra pirmais numurs, turklāt šādā statusā viņš nebija zaudējis jau 25 spēles pēc kārtas. Tāpat jāpiemin, ka Del Potro pērn kļuva par šo sacensību uzvarētāju.

Abiem tenisistiem šī bija sestā savstarpējā cīņa. Gulbja kontā tikai viena uzvara – 2011.gadā Losandželosā ar 6:2, 6:4, bet pērn abi tikās tieši Roterdamā, kad 2.kārtā argentīnietis izrādījās pārāks ar 7:6(5), 6:3. Šogad abi Roterdamā vēl nebija zaudējuši ne seta – Gulbim uzvaras pret Denisu Istominu un Grigoru Dimitrovu (abas ar 6:4, 7:6), bet Del Potro bija apspēlējis Francijas sportistus – 7:6(6), 6:3 pret Gaelu Monfisu un 6:2, 7:6(2) pret Polu Anrī Matjē. Par diezgan izteiktu spēles favorītu bukmeikeri uzskatīja Del Potro.

Kā pirmais servēt sāka Gulbis, darot to ļoti pārliecinoši. Del Potro tik labas sekmes nebija – ja Gulbim izdevās pieņemt servi, tad izspēlēs labāks jau bija latvietis. Ar tieši ar labu servi argentīnietis atspēlēja breikbumbu otrajā geimā, vēlāk līdzsvarojot rezultātu. Arī seta turpinājumā Ernests neatslāba pie savas serves, pretiniekam variantus nedodot. Garākajās izspēlēs Gulbis labi spēlēja uz pretinieka vājāko punktu bekhendu, kas deva rezultātu. Astotajā geimā Gulbim vairākas sekmīgas izspēles, kas deva breika iespējas. Pirmās trīs veiksmi nenesa, bet pie ceturtās Ernests labi pieņēma servi, uz ko Del Potro atbildēja ar sitienu tīklā. Seta izservēšana latvietim neradīja nekādas problēmas – beigās vairāki eisi un 6:3.

Pēc zaudēta pirmā seta Del Potro paņēma medicīnisko pauzi (argentīnietim ir problēmas ar kreisās plaukstas locītavu), bet atgriežoties kortā atzīmējās ar sauso serves geimu. Tomēr jau brīdi vēlāk Gulbis tika pie otrā breika. Kārtējo reizi latvietis bija veiksmīgs izspēlēs, kas deva trīs breikbumbas (0:40). Vienu Del Potro atspēlēja, bet otrās izspēlēs laikā Gulbis atzīmējās ar sekmīgu noīsinātā sitiena un svecītes kombināciju – 2:1. Pie Ernesta serves argentīnietim daudz variantu nebija arī turpinājumā, drīzāk Gulbis varēja tikt pie vēl viena breika. Ļoti tuvu tam bija devītajā geimā – latvietim divas breikbumbas, kas reizē arī mačbumbas. Del Potro atspēlēja abas (pirmā ļoti garā izspēlē, otrā ar servi), liekot Gulbim pierādīt nervu noturību.

No 15:30 Ernests tika līdz mačbumbai, tomēr tad sekoja divi auti – kas nozīmēja pirmo breikbumbu argentīnietim visā mačā. Kritiskajā brīdi tika ieservēts eiss, bet brīdi vēlāk ceturtā mačbumba. Tās izspēlē Ernests devās pie tīkla un pielika mačam punktu – 6:3, 6:4. Gulbim šajā spēlē ļoti laba tīri uzvarēto punktu un nepiespiesto kļūdu attiecība (37-14), tāpat sāncensis apspēlēts gan eisos, gan izgājienos pie tīkla.

Spēles statistika – 6:3 6:4