2014-10-22_guasd

Gulbis cieš zaudējumu pret Horvātijas jauno talantu Čoriču

Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix

6:7(2), 3:6

Ernests Gulbis – Borna Coric

Latvijas tenisists Ernests Gulbis Bāzeles ATP “World Tour 500” turnīra pirmajā kārtā ar 6:7 (2), 3:6 Horvātijas tikai 17 gadus vecajam sportistam Bornam Čoričam, kurš šobrīd ATP rangā ieņem 124. vietu un šodienas uzvaru var saukt par nozīmīgāko savā pagaidām īsajā karjerā. Cīņas laikā Gulbim joprojām traucēja sāpošais plecs, taču lielisku sniegumu parādīja arī Čoričs.

Mača sākums Bāzelē nedaudz aizkavējās, jo hallē bija pazudis apgaismojums. Turnīrā ar sesto numuru izliktā Gulbja serve pirmoreiz nokļuva briesmās piektajā geimā, kad Čoričs ar spēcīgiem sitieniem piespieda Gulbi kļūdīties trīs reizes un ieguva divas breikbumbas. Latvieša serves gan panāca neizšķirtu, un pēc Gulbja saīsinātā sitiena izskatījās, ka serve nosargāta, taču jaunais horvāts paspēja noķert bumbu. Turpinājumam gan Čoričam varējuma nepietika, savukārt nākamajā geimā pie 40:40 tika Gulbis. Divas spēcīgas Čoriča serves gan liedza domāt par breika iespēju, un 3:3.

Septītajā geimā Čoričs iepriecināja līdzjutējus ar elegantu sitienu pa līniju pēc apgrieziena, taču astotajā Gulbis ieguva trīs breikbumbas. Lai arī Čoričs tās visas atspēlēja, savu breiku Gulbis tomēr dabūja un… nākamajā geimā atdeva atpakaļ. Horvātu iepriekšējā neveiksme nebija samulsinājusi un viņš ar skaistu izspēli panāca 4:5, pēc tam arī visai viegli 5:5. Gulbis servēja jau acīmredzami nervozi un nokļuva 0:40 pozīcijā, taču ar trim eisiem pēc kārtas Gulbis noraidīja Čoriča pieteikumu (palīgā nāca arī ļoti veiksmīgi piezemējusies bumbiņa). No taibreika latvietim gan neizdevās izvairīties, un tajā tika ciesta sakāve, gūstot tikai divus punktus.

Gulbis nespēja parādīt savu labāko arī sniegumu arī otrā seta sākumā, un Čoričs ceturtajā geimā tika pie breika. Gulbja ķermeņa valoda liecināja, ka pilnīgā kārtība viņa plecs savests nav, taču šoreiz nostrādāja cīņasspars, kurš ļāva uzreiz atgūt servi. Diemžēl uzvaras tuvumu bija sajutis arī Čoričs, kurš vēlreiz nobreikoja Gulbi, panākot 4:2 un pēc tam arī pietiekami pārliecinoši paņemot savu servi. Čoričs ieguva divas mačbumbas, taču spriedze beidzot noķēra arī viņu, un izšķirošajā brīdī bumbiņa tika izsista autā. Ar pūlēm noturējis astoto geimu, Gulbis vēlreiz nokļuva trīs mačbumbu priekšā un tomēr atzina savu sakāvi ar 6:7 (2) un 3:6.

Statistika

Gulbis Čoričs
Eisi 9 6
Dubultkļūdas 4 2
Precīza 1.serve 58% 49%
Uzvarēti punkti pie 1. serves 26/42 25/34
Uzvarēti punkti pie 2. serves 13/30 22/35
Breikpunktu realizācija 2/6 3/11
Uzvarētie punkti 61 80

Līdz ar šo zaudējumu Gulbim Bāzeles turnīrs noslēdzies, bet Čoričs, kurš sacensībās iekļuva tikai ar “wild card” uzaicinājumu, par ceturtdaļfinālu spēkosies ar Kazahstānas tenisistu Andreju Golubevu (ATP rangā 66. vietā). Viņam šī ir pirmā uzvara pār kādu no ranga “Top 20” tenisistiem (iepriekš Deivisa kausā pārspēts 21. vietā esošais Ježi Janovičs).

Šī ir pirmā šosezon, kad Gulbis piekāpjas ārpus ranga pirmā simtnieka esošam tenisistam, bet pēdējoreiz šāds “gadījums” viņu piemeklēja pagājušā gada jūlijā, kad Vācijā trijos setos tika zaudēts tobrīd 140. vietā esošajam Janam Hajekam. Savukārt pēdējoreiz pusaudzim (personai, kura nav pārsniegusi 20 gadu slieksni) Gulbis zaudēja 2012. gadā, Barselonas pirmajā kārtā atzīstot Bernarda Tomika pārākumu.

www.sportacentrs.com