603056

Gulbis triumfē paraugturnīrā Budapeštā

Latvijas tenisists Ernests Gulbis otrdien Budapeštā notiekušā «Tennis Classics» paraugturnīra ietvaros pieveica itāli Fabio Fonjīni un sev ļoti labi pazīstamo austrieti Dominiku Tīmu, kļūstot par sacensību čempionu.

Ernests Gulbis

Ernests Gulbis

RIA Novosti/Scanpix

(Papildināts virsraksts un viss teksts.)

Šobrīd ATP ranga 13.vietā esošais latvietis pusfināla mačā ar rezultātu 9-8 (10:6) apspēlēja itāli Fabio Fonjīni, kurš pasaules rangā ieņem 20.vietu.

Abi tenisisti pazīstami kā diezgan skandalozi un emocionāli spēlētāji, bet šoreiz mačs aizritēja vieglā un jautrā atmosfērā. Gulbis pretinieka servi lauza ceturtajā geimā, ilgstoši noturot vadību, tomēr 15.geimā latvietis zaudēja savas serves geimu, tāpēc tenisisti spēlēja taibreiku. Arī tajā setā Gulbis sākumā bija ieguvis stabilu vadību (7:1), bet Fonjīni pietuvojās līdz 7:6, tomēr pēc tam izdevīgā epizodē pieļāva kļūdu un Gulbis noveda maču līdz uzvarai.

Šis mačs gan netiks uzskaitīts oficiālajā statistikā, bet ATP līmeņa mačos Gulbis piecos dueļos ar Fonjīni izcīnījis četras uzvaras, turklāt iepriekšējais panākums tika gūts vien septembra beigās Pekinā.

Līdz ar to Gulbis sasniedza paraugturnīra finālu, kurā iekļuva arī viņa treniņpartneris Tīms, kurš arī vien taibreikā pieveica vācieti Filipu Kolšreiberu. Titula mačā latvietis izcīnīja panākumu ar rezultātu 9-7.

Finālā Tīms jau otrajā geimā ieguva vairākas breikbumbas, kuras gan neizmantoja, bet trešajā geimā pats lauza pretinieka servi, ko pēc tam vēlreiz paveica arī septītajā geimā. Nākamajā geimā latvietis atkal aizstāvēja breikbumbu, bet desmitajā geimā Tīms tomēr lauza viņa servi, pietuvojoties līdz 4-6. Arī 14.geimā latvietis aizstāvēja breikbumbu, bet pēc tam jau noveda spēli līdz uzvarai.

Abi tenisisti oficiālos mačos līdz šim tikušies divas reizes, uzvaras dalot uz pusēm. Pašlaik ATP ranga 39.vietā esošais austrietis pirmo panākumu pār savu tautieti izcīnīja šī gada ASV atklātā čempionāta laikā.

Gulbis sezonas noslēgumā cīnījās ar pleca traumu, bet kā latvietis atzina intervijā Budapeštas sacensību organizatoriem viņš jau aptuveni nedēļu atsācis treniņus.

Pēdējais oficiālais turnīrs, kurā Gulbis šosezon piedalījās, bija oktobrī Šveicē notiekošās Bāzeles «ATP World Tour 500» sērijas sacensības, kur viņš pirmajā kārtā ar rezultātu 6-7 (2:7), 3-6 negaidīti zaudēja Horvātijas tenisistam Bornam Čoričam, kuram ir tikai 17 gadu.

Pašlaik 26 gadus vecais Gulbis šosezon aizvadīja savu labāko sezonu karjerā, jūnija sākumā pirmo reizi sasniedzot pasaules ranga labāko desmitnieku.

Kāpumu rangā Gulbis piedzīvoja pēc ļoti veiksmīgi aizvadītā Francijas atklātā čempionāta, kad prata aizkļūt līdz pusfinālam, kurā nācās piekāpties spēcīgajam serbam Novākam Džokovičam.

Tiesa, pēc Francijas atklātā čempionāta Gulbis ar augstvērtīgiem rezultātiem neizcēlās, sasniedzot pusfinālus «ATP World Tour 250» sērijas turnīros Kualalumpurā un Maskavā.

Šosezon Gulbis izcīnīja divus titulus, triumfējot divos Francijā notikušos turnīros – Nicas un Marseļas «ATP World Tour 250» sērijas sacensībās. Zīmīgi, ka viņš savas karjeras laikā sešas reizes sasniedzis ATP raudzes turnīru finālus un visos no tiem arī uzvarējis.

Septembra izskaņā, piedaloties Kualalumpuras turnīrā, Gulbis pārsniedza savas karjeras laikā nopelnīto piecu miljonu dolāru robežu.

Šīs sezonas laikā Gulbis uzvarēja 41 no 62 ATP raudzes mačiem, kas ir viņa karjeras rekords.

Pārpublicēts no www.apollo.lv