w_image_1394490380609_35905

Pavasara nogurums. 5 lietas, kas to izraisa

Jūties nogurusi? Grūti pamosties un uzsākt darba dienu? Lielais pavasara nogurums var rasties no šiem enerģijas zagļiem.

Viens no noguruma iemesliem var būt nepietiekams ūdens patēriņš.Viens no noguruma iemesliem var būt nepietiekams ūdens patēriņš. 

Dehidrēšanās
Izrādās, ka pat neliela ūdens daudzuma zaudēšana no ķermeņa masas (vidēji 3 procenti no ķermeņa svara) var radīt noguruma sajūtu un padarīt tevi gausu un nespēcīgu, raksta womenshealthmag.com. Dehidrēšanās pasliktina arī koncentrēšanās spējas. Nākamreiz, kad jutīsies sagurusi vai miegaina, izdzer glāzi ūdens.

Mobilais telefons
Pārbaudot savu mobilo ierīci tieši pirms miega, tu stimulē smadzeņu darbību. Tas pēc tam vairs neļauj tik viegli un ātri aizmigt, tāpēc no rīta nejūties izgulējusies. Turklāt, jebkura elektroniskā ierīce ar mākslīgo zilo gaismu nomāc miega hormonu – melatonīnu. Ja gribi būt enerģijas pilna – izslēdz telefonu un izgulies.

Zāles
Daudzu medikamentu blakusparādība ir enerģijas trūkums. Visvairāk nogurumu izraisa dažādi antidepresanti, migrēnu ārstējošas un augsta asinsspiediena pazeminošas zāles. Ja sāc lietot kādu jaunu medikamentu un jūties daudz miegaināka nekā parasti, dodieties pie ārsta, lai izraksta kādu alternatīvu šim medikamentam. Ja tas nav iespējams- lieto zāles tieši pirms miega.

Par maz dzelzs
Dzelzs nodrošina skābekļa piekļuvi organismam. Neuzņemot pietiekamu daudzumu dzelzs, cilvēks izjūt vājumu un nogurumu, kas ir dzelzs nepietiekamības anēmijas simptomi. Ja dienā nesaņem vismaz 18 miligramus dzelzs, vari justies ļoti nogurusi. Dodies pie ārsta veikt vienkāršas analīzes, lai noskaidrotu  – vai pavasara nogurumu neizraisa dzelzs deficīts. Lai vairotu enerģiju, iekļauj ikdienas ēdienkartē pupas, graudaugus, bietes, spinātus, brokoļus, dzērvenes, ķirbi, granātābolus un liesu gaļu.

Pārslodze sporta treniņos
Trenējoties tiek tērēts stresa hormons kortizols. Tā pamata uzdevums ir palielināt cukura līmeni asinīs, respektīvi, vairot enerģiju. Pārāk ilgstoša, vienveidīga slodze var mainīt kortizola izstrādi. Tāpēc sportojot apvieno intensitātes vingrinājumus ar spēka vingrinājumiem,  kā arī ievēro intervālus, tad nejutīsieties tik nogurusi.

Kasjauns.lv /Foto: Shutterstock